Tema 24...drame
     media: 5.00 din 1 vot

26.04.07
11:04
Acum 1 an jumate am avut "ocazia" sa vizitez un camin de batrani. A fost o vizita prelungita, cam 2 saptamani...am avut un contract pt prestari servicii...
Am vazut in 2 saptamani drame care probabil multi dintre voi nu le veti vedea o viata intreaga, si nici nu va doresc. batrani abandonati de copii, batrani bolnavi, batrani care sunt sortitzi sa-si traiasca ultimii ani din viata singuri.
Linistea care e acolo te infricoseaza. Fericirea cu care batranii asteapta masa itzi face inima sa se opreasca. boala si tristetea lor itzi smulg cateva lacrimi.
Caminul de batrani era format din 5 corpuri. Erau camere numai de barbati, numai de femei, si mixte.
Imi amintesc ca intr'una din zile a intrat in curte un domn cu o skoda care isi aducea parintele de la o "plimbarica"...ne'a intrebat ce facem acolo, si ne'a laudat munca pt cei batrani. Imi venea sa'l calc in picioare, sa'i rup capul...cum poate sa faca asa ceva? sa'si abandoneze tatal?? sa'l lasi prada deznadejdii si singuratatii....nici cu un caine n'as putea sa fac asa ceva.
Era un corp...cel mai grav...infrimeria...aici erau 3 saloane mari...cu batrani bolnavi. Cand am intrat prima data am rezistat 1 minut dupa care am iesit si am vomitat. A venit o asistenta dupa mine sa ma intrebe daca sunt bine...pe urma mi'a zis "obisnuieste'te cu privelistea, aici fiecare zi e un calvar"...mi'am luat inima in dintzi si am intrat cu tupeu in primul salon unde erau in jur de 30 de paturi ocupate cu preponderenta de femei...o priveliste ingrozitoare, un miros groaznic...tzipete, gemete, lacrimi de tristete si durere. Am terminat treaba cat am putut de repede si am iesit. Am revenit peste vreo 3 zile...2 paturi erau goale...2 din ele murisera.
Am intrat in salonul 2 care avea vreo 10 paturi si erau numai barbati...acelasi miros nenorocit, aceeasi drama.
Salonul 3 era mai mic...doar 6 paturi, ocupate tot de barbati. Unul dintre ei era vizitat de sotie si fiica, nu avea mai mult de 55 de ani, totusi era slabit probabil din cauza unei boli. M'am abtzinut si de data asta sa nu le dau pe rudele respectivului cu capul de peretzi. Au plecat, si batranul a ramas in fund pe pat, si a inceput sa planga...nu zicea nimic, nici colegii lui de salon nu ziceau nimic... era o liniste totala si apasatoare, intrerupta din cand in cand suspinele bolnavului, care isi plangea soarta, si de zumzetul bormasinii care gaurea peretzii grosi de caramida.
Am vb cu administratorul caminului care era impasibil la dramele oamenilor...mi'a zis ca majoritatea sunt abandonatzi acolo de familii, mai mult de'atat familiile unora nu dau dovada de omenie nici in ultima clipa, cand parintii mor, lasa statul sa se ocupe de inmormantare...si nici macar nu vin.
Am avut ocazia sa vad ce se intampla dupa ce moare unul dintre ei. Vine un papuc incarca sicriul si pleaca la straulesti.

Era in apropierea craciunului, si diversi oameni cu suflet mare veneau sa faca cateva daruri pentru a usura suferintza batranilor, pentru a le aduce un zambet pe fatza impietrita de o soarta atat de cruda. Au venit chiar niste reprezentantzi al clubului steaua in frunte cu banel care au adus cozonaci, portocale, si diverse materiale promotionale din partea clubului.

Nu'i inteleg pe unii oameni...cum poti sa fii atat de crud cu parintii tai? cu oamenii care ti'au dat viata, si te'au crescut....cum potzi sa-i abandonezi?cum potzi sa-i lasi sa moara ca niste caini? ce om tre sa fii sa faci lucrurile astea??Comentarii

2007-04-26 11:27
locke

Nu stiu ce o fi in capul celor care isi abandoneaza parintii...cred ca nimic.

"Unul dintre ei era vizitat de sotie si fiica, nu avea mai mult de 55 de ani, totusi era slabit probabil din cauza unei boli." :o :o :o
Chiar nu inteleg ce naiba cauta acolo!

2007-04-26 11:41
zumzum

Probabil a fost mai "comod" pt familie sa'l duca acolo decat sa'l tzina acasa si sa aiba grija de el, sau sa angajeze pe cineva sa aiba grija de el...

2007-04-26 12:02
bluesky

Asta e societatea in care traim... intre munca.. si putinul timp liber nu mai avem timp si de cei batrani si bolnavi.... unii probabil nu mai aveau pe nimeni, altii erau lasati acolo de copii deoarece nu au timp sa ii ingrijeasca.... Noi nu putem decat sa incercam sa facem la fel cu ai nostri, si sa speram ca nu vom ajunge asa..
Genial articolul...

2007-04-26 15:56
bluesky

scuze reformulez: Noi nu putem decat sa incercam sa NU facem la fel cu ai nostri, si sa speram ca nu vom ajunge asa..
:d :">


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare